A Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola jeles hagyományokkal és értékekkel bíró intézmény. Két épülete a belváros két történelmi terén épült. 32 tanulócsoport van évfolyamonként négy osztállyal.

  Az Eötvös téri épületben tanul 16 felsőtagozatos osztály és az a 10 alsó tagozatos osztály, akik nyelvi, informatikai, illetve zenei képzésben vesznek részt.  
Az épület egyik része 1994-ben épült (miután az egykor börtönként használt épület bejárati része össszedőlt). A másik épületszárnyon 1964-ben végeztek rekonstrukciót.
A Népkör utcai épületben 4 alsó tagozatos osztály tanul.
Az épületet 1792-ben építették, s végig iskolaként funkcionált. Az Evangélikus Általános Iskolát 1949-ben államosították, így lett akkori nevén Puskin, majd eredeti nevén Népkör utcai épület a Táncsics Mihály Általános Iskola része.
  A városi könyvtárral és a gótikus építészeti stílusú Evangélikus Templommal olyan épületegyüttest alkot, ami szellemiségében és sajátos L alakban épített formájában is védettséget nyújt az itt tanuló gyerekeknek.

   

A népkör eredeti homlokzati terve. Megtekinthető az evangélikus templomban.

Az épület tájolása nagyon jó, a folyosók dél-nyugat, a tantermek észak-keleti fekvésűek. Elehelyezkedése és a vastag falak teszik lehetővé, hogy a legnagyobb melegben is, a tantermekben kellemes legyen a klíma. Az épület háromszintes, két lépcsőházzal. Az oktatás az első és a második emeleten zajlik, hat normál méretű - 30 gyereket befogadó - tanteremben. 2008-ban kialakításra került egy számítógépes terem 18 db géppel, valamint egy játszószoba. 2015-től külön könyvtárszoba is található.
 A gyerekek étkeztetése helyileg megoldott az ebédlőben, ami 120 fő befogadására alkalmas, és melegítőkonyha tartozik hozzá. A konyha az itt tanuló gyerekeken kivül ellátja még az itt dolgozó nevelőket is. A napi étkezési létszám 90-100 fő.
 
A Népkör utcai épületben 2018/19-es tanévtől kezdődően 90 alsós gyerek tanul 4 osztályban (1.b, 2.b, 3.b, 4.b).