Norvég főiskolás vendégek az ének-zene tagozaton

 

Norvégiából érkezett ének-zenét tanuló főiskolás hallgatókból álló csoport iskolánkba 2013.április 12-én, immár ebben a tanítási évben másorszor. A vendégek a norvég Kristiansensből jöttek hozzánk. Minden tanévben ellátogatnak tanáraik vezetésével már kb. húsz esztendeje iskolánkba ismerkedni a Kodály-módszerrel.

Az ének-zene tagozaton most is két bemutató órát látogattak meg, melyeken népi játékokkal, gyermekjátékdalokkal, a magyar népdallal, Kodály Zoltán munkásságával, népdalfeldolgozásokkal ismerkedhettek. Az alsó tagozaton a 3.z. osztály, a felsőn az 5.é. osztály ének óráját tekintették meg. Elismerően nyilatkoztak a tanulók magas szintű tudásáról, énekhangjukról. A bemutató órákat Dr. Nagyné Kecskeméti Ágnes és Hamar Lászlóné tartották.

Ezt követően a Cantate gyermekkórus rögtönzött hangversenyét hallgatták meg. Meglepetés ajándékként egy olyan kórusművet is előadtak, melyet a norvég főiskola tanára kizárólag a kórusnak komponált. Végül egy közös éneklésre is sor került, a kórust és az összkart Wendler Tibor vezényelte.

 

Az eseményről készült képek megtekinthetőek  a "Diákélet, fényképek" menüpontban.

 
 

 

 


 

Tiszán innen, Dunán túl

 

Még a napsütötte ceglédi piactéren is mosolyogva hallgatták az emberek március 8-án a Táncsics Mihály Általános Iskola egyik nyitott ablakából áradó vidám énekszót. Itt tartották ugyanis a „Tiszán innen-Dunán túl” Országos Népdaléneklési Minősítő Verseny Pest megyei fordulóját. A rendezvényt Csajka Józsefné, Rebek Éva, a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ Pest megyei tankerületi igazgatója nyitotta meg.

- Immár negyedik ízben mi adunk otthont ennek szép, dalos rendezvénynek – nyilatkozta lapunknak igazgatója, Rimóczi Gábor. Mindig nagy szeretettel és az egész tantestületünk összefogásával fogadjuk a kollégákat s a versenyző gyerekeket. Iskolánkban 1955 óta folyik emelt szintű ének-, zenetanítás, amelyben meghatározó szerep jut a magyar népzenének, ezen belül is a népdalnak. Célunk, hogy a Kodály-módszer segítségével igényes, zeneszerető, lélekben felszabadult és ezáltal, más művészetek irányába is nyitott embereket neveljünk. Fontosnak tartjuk, hogy az általunk átadott zenei tudás maradandó és értékálló legyen.

Idén 25 iskolából 125 gyermek ad elő összesen 68 műsorszámot. Természetesen, mint mindig, most is mi gondoskodunk a vendéglátásról. Húsz kilogramm kenyérből készült több mint négyszáz saját készítésű szendviccsel és az egyik szponzorunknak köszönhetően remek ásványvízzel vendégelünk meg minden résztvevőt. Az egyik munkatársunk még violinkulcsot formázó süteményt is készített a jeles alkalomra!

Írta: kőhalmi

 
 

„Mutass szebbet a Természet színeinél! Mutass érdekesebbet kalandjainál! Tanítsuk meg gyermekeinknek látni a Csodát!”

 

Iskolánkban járt Böde Péter vándor meseíró,...

...aki legismertebb állatokról szóló verses- és mesekönyveit hozta bemutatásra. Célja, hogy a gyermekek megismerjék és megszeressék az állatokat. Saját gyermeke számára kezdett el képeket rajzolni, majd mesekönyvet szerkeszteni, mely jó rész a természettel, az állatvilággal foglalkozott.

Böde Péter oda megy, ahová hívják – mondja, és mindenhol szívesen fogadják a gyerekek a bemutatott meséket, könyveket, melyeket meg is lehet vásárolni. A szerző magánkiadásban megjelent könyveit országszerte személyesen forgalmazza. Verseskönyveinek 1. és 2. része a legismertebb vadon élő állatokat gyűjti össze. A 3. részben a haszon- és háziállatok szerepelnek. A kisgyermekek kiemelt kedvence a színező, mely kiegészítője a vadon élő állatokról szóló könyveknek.

Verses formában is írt meséket, rövidebb történeteket. Mondókák, nyelvtörők is helyet kapnak a 60 oldalas gyermekeknek szóló könyvben. Címe: Mesés versek.

Első mesekönyve egy farkaskölyökről és viszontagságairól szó. Címe : Barátom egy farkas. Második mesekönyve 7 rövidebb mesét tartalmaz. Címe: A sárga tölgy.  Főszereplői vadon élő állatok és növények. Különféle kalandjaik során bátorságról, összetartásról és más erényekről tesznek tanúbizonyságot.

Az ismeretterjesztő bemutatón az író könyvein keresztül a könyvkészítés rejtelmeibe is bevezette a gyermekeket, mivel a kalandos történetek, versek mellett az illusztrációk is mind a szerző munkái. A grafikákat ceruzával és festékkel szabadkézzel készíti.

 

 

További képek megtekinthetőek a bemutatóról itt:

https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/2013Februar14BodePeterVandorMeseiroFoglalkozasa3Osztalyosokkal

 

Itt további információkat találnak az íróról és munkájáról: http://www.vandormeseiro.hu/ 

 

 


 

 

 

Cikk és fotók a Bécsi bálról:

http://cegledipanorama.hu/index.php/magazin/suli/1425-t%C3%A1ncsics-b%C3%A1l-b%C3%A9csi-b%C3%A1l.html

https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/2013Februar2ATancsicsAlapitvanyBecsiBalja

 

 


 

 

 

Rendhagyó kőzet- és ásványtani hét a Táncsicsban

 

Több mint 10 éves hagyományra tekint vissza iskolánkban ez a fajta ismeretszerzési forma. Az esztergomi Geoda Múzeum munkatársai figyelemfelkeltő előadásaikkal segítenek eligazodni – az alsós és felsős korosztály számára egyaránt – a Földünket felépítő kőzetek, ásványok világáról.

Az itt szerzett ismeretek, jól kiegészítik és erősítik a hasonló jellegű, tanórai anyagrészek elsajátítását is.

                                                                        Etédiné Kovács Mária

                                                                                     tanár

          
 
 

 


 

  Suli Moped program

A Táncsics az első az országban....... Magyarországon elsőként a ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskolában kezdte meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Országos Baleset-megelőzési Bizottsága (OBB) – a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság (PMBB) koordinálása mellett – a 8. osztályosok részére indított „Suli Moped” elnevezésű programját február 4-én.

A rendezvény megnyitóján megjelent Földi László polgármester, országgyűlési képviselő, Török Csaba rendőr alezredes a Ceglédi rendőrkapitányság vezetője és az oktatási intézmény igazgatója Rimóczi Gábor. A program most kísérleti jelleggel öt (Békés, Borsod, Szabolcs, Nógrád és Pest megyékben) megyében indul, öt oktatási központtal. (A résztvevő iskolákat a megyei baleset-megelőzési bizottságok jelölték ki.) Azért szerencsés, hogy Pest megye bekerülhetett a kezdő csapatba, mert a megyében a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján, az elmúlt esztendőben 23%-kal nőtt a segédmotoros és 24%-kal emelkedett a kerékpáros közúti közlekedési balesetet okozók száma. A projektbe több cég és társadalmi szervezet bekapcsolódott (a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Kulturált Közlekedésért Alapítvány, a Safety Hungary Vezetéstechnikai Centrum és a megyei kormányhivatalok).

A baleset-megelőzési előadást követően a Honda cég speciális szimulátorait is kipróbálhatták a gyerekek.

- A programról néhány gondolatot, tekintettel arra, hogy a Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 110/2012. (VI.4.) Korm. rendeletben a segédmotoros kerékpáros kategória megszerzésére irányuló járművezetői képzéssel kapcsolatos rendelkezés nem kapott helyet és a kerettantervben sem jelent meg, ezért indította útjára az OBB a „Suli Moped” elnevezésű programot. Terveink szerint a projekt során a programban részt vevő oktatási intézmények aktív közreműködésével tantervi órakereten kívül, elektronikus oktatási módszerek (e-learning), és részben szimulátorok alkalmazásával a kiválasztott diákok (30 fő) a tanév végén segédmotoros kerékpár vezetői engedély megszerzésére kapnak jogosultságot. Természetesen a tanfolyamot elkezdő diákok kiválasztása során a gyermekek pedagógusainak javaslatait is figyelembe vesszük. A képzés végén a tanfolyamot sikeresen teljesítő 30 fő nyolcadik osztályos diák vizsgát tehet ötven köbcentiméteres, segédmotoros gépjármű vezetéséből, s ha az sikerül, akkor megkapják a jogosítványukat, mindezt ingyenesen a tanfolyam és képzési költségeket az ORFK-OBB finanszírozza – mondta Nádházi-Kádár Brigitta rendőr főhadnagy, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója.

 

Pelyvás Tamástól a Safety Hungary oktatójától megtudtuk, hogy ők biztosítják a gyakorlati képzést, a Honda cég negyven éve kifejlesztett és több ázsiai országban már jól bevált speciális programja alapján, saját gépeikkel. A baleset-megelőzési szimulátor tulajdonképpen egy olyan motor, amelyre ráülve a tanuló különböző sebességgel, különböző nehézségi fokozatú forgalomban vezethet. A monitoron akár az iszonyatosan zsúfolt Szingapúr utcáin is „roboghat” a jármű, amíg balesetet nem okoz. A tájékoztató során a hallgatók képeken és kézzelfoghatóan is megismerkedhetnek továbbá a kerékpáros és a motorost védőfelszerelésekkel, többek között a bukósisakokkal, a térd-, a könyök- s a gerincvédőkkel, valamint az időjárás viszontagsági ellen védő s fényvisszaverő csíkokkal ellátott ruházattal.

Az előadó ismertette azt is, hogy például Japánban a motoros tanulók addig nem is mehetnek ki a közúti forgalomba, amíg eredményesen le nem teszik a szimulátoros vizsgát. Mint megtudtuk a KRESZ-t a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberitől sajátíthatják majd el a tanfolyam résztvevői.

- Köszönet illeti a szervezőket és a helybéli rendőrkapitányságot is, hogy befogadtak bennünket ebbe a programba. Bízom benne, hogy a képzés eléri az eredményét és az így jogosítványt szerzett tanulóink motorozási kultúrája sokkal jobb lesz a most általánosan tapasztalhatónál - zárta le a beszélgetést Rimóczi Gábor az iskola igazgatója.  

                                                                                                                                                                                                             

 

 

VI. Kodály Zoltán Népdaléneklési Verseny 2012.

 

Immár hatodik alkalommal rendeztük meg iskolánkban a népdaléneklési versenyünket.

Most is, mint már az előző években oly, nagy volt az érdeklődés, hogy külön tartottuk meg az alsó, és külön a felső tagozatosoknak.

2012. november 21-én és 22-án került sor a versenyre.

Minden korosztálynak egy kötelező népdalt kellett elénekelni, majd utána egy három népdalból álló csokrot adtak elő a versenyzők.

A népdaléneklés mellett hangszer kategóriában is indulhattak a gyerekek.

A zsűri Arany, Ezüst és Bronz oklevéllel jutalmazta a résztvevőket és a legkiválóbbak Kiemelt Arany Minősítésben részesültek.

A legjobb produkció, elnyerte a fődíjat, mely egy serleg volt.

 

A verseny eredményei a  "Versenyek, eredmények" menüpontban, az esemény képei itt tekinthetőek meg:

https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/VIKodalyNepdaleneklesiVerseny

 
                               
  

 
 

ÓVODÁSOK A TÁNCSICS ÉNEK-ZENE TAGOZATÁN

 

November 14-én és 15-én délelőtt a város óvodáinak nagycsoportosait látta vendégül az iskola ének-zene tagozata.

Az iskola tanulói hangversenyt adtak a kis vendégeknek. Megmutatták hangszereiket, és egy-egy rövid darabot adtak elő nekik. Az óvodások érdeklődve figyelték a különböző hangszereken játszó gyerekeket. A 2.z osztályosok szüreti dalokkal és tánccal köszöntötték a kicsiket.

A jól sikerült délelőtt közös énekszóval zárult.

Az esemény képei megtekinthetőek itt:

https://picasaweb.google.com/105838207188811053993/HangszeresbemutatoATancsicsban20121114

https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/Hangszerbemutato

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Márton napi libaparti és felvonulás

 

Az első novemberi péntek délutánján a napközis csoportok Márton napi libapartit szerveztek, amelyen a gyerkőcök megismerkedtek a jeles nap hagyományaival, népszokásaival és a szent püspök életével. Szellemi totót töltöttek, kézműves foglalkozáson lámpásokat, valamint papírlibákat készítettek. A német nyelvet tanuló 4-5.osztályok, alkalomhoz illő dalt tanulhattak. Természetesen nem maradt el az ügyességi verseny sem.

Másnap délelőtt néhány alsós osztály és tanítóik, lámpásokkal és az anyukák, nagymamák varrta libákkal a kezükben vidám énekszó kíséretében a piactéren keresztül sétáltak Szabadság térre. A népi gyermekdalokat (Egyél libám; Hatan vannak a mi ludaink és a Száz liba egy sorban) a városban dolgukat végző emberek is mosolyogva hallgatták.

 

Képek megtekinthetőek itt:

https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/MartonNapiFelvonulas

 

 
 
 
 

 

2.i. Halloween buli.október.25.

Képek: https://picasaweb.google.com/105838207188811053993/2IHalloweenBuliOktober25


 

    Halloween   

TÖK BULI

 

Az őszi szünetet megelőző pénteken a napközisek vidám „Tökös” délutánt szerveztek.

A délután barkácsolással kezdődött, ahol a gyerekek öt teremben ötféle Halloween-hez kapcsolódó tárgyat készíthettek  a tanító nénik segítségével.

 

                                    

 

A kézműves munkát egy remek zenés táncos buli követte

 

Képek megtekinthetőek:

https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/TokBuli

 

 

Kíváncsiak voltunk a szülők kreativitására is, így meghirdettük :

    „Tökcsodák” 

címmel  versenyünket.

A verseny lényege volt, hogy minél ötletesebb tárgyakat készítsenek a szülők tökből.

 

 

A pályaművek elkészültek, a képek magukért beszélnek.

 

    https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/Tokcsodak

 


 

                     

                                            A Kézmosás Világnapja-okt.15

Negyedik alkalommal rendezik meg a Kézmosás Világnapját a Föld számos pontján, október 15-én. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a megfelelő kézmosás és az alapvető higiéniai körülmények fontosságára.

Egyre kevesebb időt töltünk otthon, a munkánk vagy tanulmányaink miatt kénytelenek vagyunk kimozdulni, nagy tömegben viszonylag hosszú időt eltölteni. Mindez különösen kedvez a baktériumok és vírusok terjedésének, így a higiénia napjaink egyik kulcsfontosságú kérdésévé vált. Egy friss kutatás szerint az emberek hetven százaléka nem mos kezet evés előtt és hazaérkezés után, holott ezzel az egyszerű mozzanattal több betegség – nátha, hasmenés stb. – is megelőzhető lenne.

 

Az UNICEF kezdeményezésére október 15-ét a Kézmosás Világnapjává nyilvánították, a cél pedig felhívni a figyelmet a szappannal való kézmosás fontosságára.

Az alsós napközisek is immár negyedik alkalommal kapcsolódnak be a Kézmosás Világnapja programba.

Beszélgetések és az alkalomnak megfelelő játékos feladatok végrehajtása után az osztályok közös alapos kézmosással intettek búcsút a kis kezeken megtelepedő baktériumoknak és vírusoknak.

Képek megtekinthetőek: https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/AKezmosasVilagnapja2012Oktober15

 

Evés előtt kezet mosok,

beteg lenni nem akarok,

mert ki piszkos kézzel eszik,

bizony hamar megbetegszik.

Evés előtt kézmosás egészséges jó szokás!

 


 

Norvég főiskolás vendégek az ének-zene tagozaton

 

Norvégiából érkezett zenét tanuló főiskolás hallgatókból álló csoport iskolánkba 2012. október 12-én. A vendégek a norvég Kristiansensből jöttek hozzánk. Minden tanévben ellátogatnak tanáraik vezetésével immár kb. húsz esztendeje iskolánkba ismerkedni a Kodály-módszerrel.

Az ének-zene tagozaton most két bemutató órát tekintettek meg, melyeken népi játékokkal, gyermekjátékdalokkal, a magyar népdallal, Kodály Zoltán munkásságával, népdalfeldolgozásokkal találkozhattak. Az alsó tagozaton a 3.z. osztály, a felsőn a 5.é. osztály ének óráját tekintették meg, illetve a 2. z. népi táncát. Elismerően nyilatkoztak a tanulók magas szintű tudásáról, énekhangjukról. A bemutató órákat Dr. Nagyné Kecskeméti Ágnes és Hamar Lászlóné tartották.

Képek megtekinthetőek itt:

https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/NorvegFoiskolasVendegekAzEnekZeneTagozaton3Z2Z

Ezt követően a Cantate gyermekkórus rögtönzött hangversenyét hallgatták meg. Meglepetés ajándékként egy olyan kórusművet is előadtak, melyet a norvég főiskola tanára kizárólag a kórusnak komponált. Végül egy közös éneklésre is sor került, a kórust és az összkart Wendler Tibor vezényelte.

 


 

Az aradi vértanúk emlékére rendezett városi rendezvény, 2012.Október 6.


Cegléd városa, a mártír Nagy-Sándor József honvéd vezérőrnagy Eötvös téri emléktáblájánál emlékezett az Aradi Vértanúkra 2012. október 6-án délután. Hegedűs Ágota alpolgármester asszony és iskolánk igazgatója, Rimóczi Gábor mondott beszédet, amelyben történelmi visszaemlékezést tartottak a mártírok kivégzésének 163. évfordulója alkalmából. Irodalmi színpados tanulóink és az iskola énekkara "S ők élni fognak, élni mindörökkön..." címmel  emlékműsort adott, melyet Czinegéné Sárik Ágnes és Somodi Rudolfné és állított össze és tanított be. Az énekkart Hamar Lászlóné vezényelte, a dalok betanításában segített Dr.Nagyné Kecskeméti Ágnes. A díszleteket Monori István és Kádár Zsolt készítette. A megemlékezésen megkoszorúzták Nagy-Sándor József emléktábláját.

Képek:
https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/Cegled2012Oktober6


 

2.i. osztály Zöldségbulija október. 4-én

          https://picasaweb.google.com/105838207188811053993/2IZoldsegbuliOktober4

 

 

 

 


 

 

 

Vekerdy Tamás Cegléden

A Széchenyi úti óvoda fennállásnak 115. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként Vekerdy Tamás pszichológus tartott előadást "Óvodák, iskolák – mi kell a gyereknek címmel", a Kossuth Művelődési Központ kamaratermében, szeptember 26-án. Vekerdy a gyermekpszichológia és a pedagógia legnagyobb hazai szaktekintélye, hozzá mérhető tudással csupán a nemrég elhunyt Ranschburg Jenő rendelkezett. Az óvodás gyereknek állandóan játszani kell, mert az fejleszti őt a legjobban, és nem tanácsos a tévét vagy a számítógépet bámulnia egész nap, mert ez károsan hat a személyiségfejlődésére.Vekerdy szerint az iskolával is vannak bajok, hiszen egy 6-7 éves gyerek nem képes arra, hogy a 45 perces iskolai órákon végig fegyelmezetten viselkedjen. Az első osztályosoknak pedig fölösleges karácsonyig megtanulni írni-olvasni. Az se baj, ha csak negyedikes korukra jutnak el odáig.
Pedagógusainknak is lehetőségük nyílt arra, hogy részt vegyenek ezen az előadáson, ahol nagyon sok jó gondolatot hallhattak, bespájzolhattak a tanár úrtól.

https://plus.google.com/u/0/photos/107316824789354283931/albums/5794439215147467265
A kedves honlapra látogatók, itt előadásokat láthatnak, illetve cikket olvashatnak Vekerdy Tamástól:
http://www.youtube.com/watch?v=WdW8jhIoy2Q&feature=relmfu http://pszichologia.blog.hu/2010/09/08/megbetegit_az_iskola_vekerdi_tamas_vs_dr_vajda_zsuzsanna

 


Az eső sem szegte kedvét...

.. a 3.z osztály kis csapatának. Szeptember 15-én, szombaton, elmentek szokásos csapatépítő családi kirándulásukra a csemői Szabadföld birtokra, ahol a Van der Wilden család látta őket immáron 3. éve vendégül. A kezdeti hűvös, esős idő után kora délután kisütött a várva várt napocska. A gyerkőcök figyelmét az eleinte szemerkélő eső sem tudta elvonni a felhőtlen játékról. A szülők eközben lecsós virslit készítettek, amiből épphogy csak maradt a bogrács alján.

Ebéd után pedig a kis „házigazdát” köszöntöttük születésnapja alkalmából.

A csodás birtok nagyszerű lehetőséget nyújtott játékra, pihenésre egyaránt.

https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/A3ZOsztalyCsaladiNapjaCsemoben2012Szeptember15

 


 

Napközisek megemlékezése a Kossuth téren

Szeptember 21-én, Kossuth Lajos nagy hírű ceglédi toborzó beszédéről a napközis csoportok is megemlékeztek.  Énekszó kíséretében a gyerekek saját kezűleg elkészített huszárokat, zászlókat, nemzeti színre festett leveleket tűzdeltek ki Kossuth Lajos szobrához.

https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/NapkozisCsoportokAKossuthSzobornal2012Szept21

 


 

 

A Táncsicsban jártak: Ungvári Miklós  olimpiai  ezüstérmes, és Csernoviczki  Éva olimpiai bronzérmes judo bajnokok.
 
 
 
 
 

 

 

Cegléd város óvónői a Táncsicsban

 

Szeptember 18-án és 25-én iskolánk vezetősége és pedagógusai vendégül látták az önkormányzati és egyházi óvodák pedagógusait. Célunk az óvoda – iskola együttműködés eredményeként, az átmenet megkönnyítése, jól működő kapcsolat kialakítása a két intézménytípus között, valamint szorosabb szakmai együttműködés létrehozása az óvónők és a tanítók között.

Új igazgatónk, Rimóczi Gábor bemutatkozása után az óvónők rövid ismertetőt kaptak az ének-zene, informatika és idegen nyelvi tagozatos osztályokban folyó munkáról, valamint interaktív termünkben, a tanulást megkönnyítő interaktív feladatokból kaphattak ízelítőt, melyeket nagy lelkesedéssel ki is próbáltak. Örömünkre szolgált, hogy sokan eleget tettek a meghívásnak, ezért is döntöttük el, hogy hagyományt teremtünk az eseményből.

https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/OvonokVendeglatasaATancsicsban2012Szept18 https://picasaweb.google.com/107316824789354283931/OvonokVendeglatasaATancsicsban2012Szept25


 

Kirándulni volt a 3.i. osztály a tápiógyörgyei horgásztónál
 
 
A "világ legcsodálatosabb napja" képekben:

 

                          

 

 

 

 

343280
MaMa20
TegnapTegnap138
Ezen a hétenEzen a héten20
Ebben a hónapbanEbben a hónapban2899
ÖsszesenÖsszesen343280

Fenntarthatosag

/images/FTH_jelveny.png

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.