Finish-hez közeledik a Vándorkiállítás

 

„Mi lett a tegnappal? (mi lesz velünk?)

Mi lesz a tengerekkel? (mi lesz velünk?)
A mennyország ránk szakad (mi lesz velünk?)
Már nem tudok lélegezni sem (mi lesz velünk?)
Mi lesz a vérző Földdel? (mi lesz velünk?)
Nem érezzük a sebeit? (mi lesz velünk?)
Mi lesz a természet kincseivel? (mi lesz velünk?)”

A Föld dala (részlet)

 

A vándorkiállítás olyan utazó kiállítás, amely lehetővé teszi az adott gyűjtemény vagy válogatás több helyszínen való bemutatását.

Az osztályommal egy rendhagyó vándorkiállítást mutattunk be város szerte, ill. Cegléd környéki településeken. „SzékelyKapuk -ZöldKapuk " Címmel Közép-Kelet Európai Környezetvédelmi és Civilizációs Játékokra neveztünk, melyet az Európai Magyar Fiatalokért Alapítvány hirdetett meg. 

Egy jó ügy érdekében csatlakoztunk a versenyhez, a többi ország fiataljaihoz, akik Németországból. Lengyelországból, Ausztriából, Ukrajnából, Szlovákiából, Szerbiából, Romániából és Horvátországból jöttek. Feladatunk, hogy a környezetvédelemmel, globális felmelegedéssel és ennek következményeivel kapcsolatosan rajzokat, plakátokat készítsünk és beszéljünk róla, minél több helyen  és minél több embernek. 

Ha csak ennyit teszünk már tettünk valamit  a Kék Bolygónk megóvása érdekében.  Hat tablón keresztül, mutattuk be, hogy milyen következményekkel jár a légkörünk, a vizeink és a talaj szennyezése. Milyen hatással lesz a  jelenleg még sokszínű és gazdag növény és állatvilágunkra az Egyenlítőtől a Sarkvidékekig. A kiállítás nézői bepillantást nyerhettek Föld problémáiba, melyet egy-két meghökkentő adattal támasztottunk alá. Fel szeretnénk hívni a figyelmüket, mi az, amit elveszíthetnek.

 

November és december folyamán ismerkedtünk a verseny kiírással, feltételekkel, osztályfőnöki órákon elkezdődtek a beszélgetések a témával kapcsolatosan, sőt földrajz órákon is gyakran szóba került a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás, az üvegházhatás, amikor a Sarkvidékekről, ill. a többi kontinens éghajlatáról tanultunk.

Nagyon sok könyvet, képet gyűjtöttünk, interneten olvasgattunk. Rajz órákon vázlatokat készítettünk  és az egyes ötleteket ötvöztük a nagy tablókon.

A tényleges munka a téli szünetben kezdődött,  szívesen szakították félbe pihenésüket a gyerekek még háromszor is, majd szombat délelőttönként vettük birtokba az iskolát. Vidám hangulatban folyt a munka, volt, aki megrajzolta, többen festettek, volt, aki fényképezett, képeket gyűjtött, laminált és volt, aki kivágta. Tehát mindenki aktívan kivette a részét.

A kiállítás megnyitóját a  mi műsorunk képezte, készült egy egyszerűbb, óvodások és alsósok számára érthető és egy a felsősöknek, felnőtteknek szóló változat.

„Kedves hallgatóink rövid híreinket hallják a nagyvilágból, 2050-ből! (Mire számíthatunk?)

Részlet a műsorból:

A New york-i Szabadság-szobornak csak a feje és magasra tartott fáklyás jobb keze látszik ki a hullámzó tengerből. Velence csak búvárhajókkal látogatható, a pisai ferde torony tetejéről a turisták vízbe lógathatják a lábukat. Víz alá került New Orleans városa Tegnap éhen halt az Északi sarkvidék utolsó jegesmedvéje is. Canadában egyre kevesebb fehér delfin születik a koszos vizekben, az egykoron gyönyörű színekben pompázó korallzátonyok befeketedtek, ezerrel kevesebb állat- és növényfaj él, mint 2000-ben.

Mindezek víziója nem fantasztikum, nem a sci-fi regények íróinak képzelete szülte. Tudományosan megalapozott kutatások eredményeként modellezett jövőkép néhány részletét villantottuk fel a XXI. század végéről bibliai özönvíz fenyegeti az emberiséget, de lesz-e, aki meg építi a XXI. század Noé bárkáját?”

Mik is a problémák? Földünk 5 milliárd éves múltra tekint vissza. Mondhatjuk, hogy elég tartós. Mi lehet a gond vele? A probléma lényege abban áll, hogy a változások nem a múltban, hanem most, ill. 200 évvel korábbról erednek és nagyon gyorsan zajlanak.

Megdöbbentő adatokkal találkoztunk és ebből szemezgetve próbáltunk egy képet kialakítani a hallgatóságunk körébe. Nem riogatás volt a célunk, csupán figyelem felkeltés.

Puszta tények: egy 50 éves fa kapacitása 405 kg szennyezés kiszűrése 1 év alatt. Napunk káros ultraibolya sugárzást bocsát ki, amitől az ózon pajzs megvéd, ha nem lenne az is lyukas. Ha mindenféle emberi tevékenységet megszüntetnénk, akkor is 100 évre van szüksége a Földnek, hogy begyógyítsa önmagát. A Föld átlagos hőmérséklete 2100-ra 5-6 fokot fog melegedni, ennek következtében megolvadnak a sarki jégsapkák. Amazonasi esőerdő 55%-a elpusztulhat 2030-ra a mezőgazdaság, az állatarás növekedése, az erdőtüzek, a szárazság és a fakitermelés jelenlegi üteme alapján. Minden egyes percben 35 futballpályányi erdő tűnik el a Föld felszínéről. A biológusok becslései szerint kb. 30 millió állatfaj él, ebből nagyon sok ( 16000 ) a kihalás szélén áll. pl az Arany Varangyot 2004-ben kihalttá nyilvánították, amiben a szennyeződés is szerepet játszott.

Vándorkiállításunk nagy utat járt be, 15 helyszínen mutattuk be rajzainkat több mint 2000-en látták. Mindenhol nagy szeretettel fogadtak, helyet, hangosítást biztosítottak, felsorakoztatták az iskola összes tanulóját. Nagyon megható volt, amikor a ceglédberceli kórustól meglepetésként egy nagyon szép, Üzenet a Kék bolygónak c. dalt kaptuk ajándékba. Nagyon izgultunk, amikor a Gyerek Könyvtárban a CTV felvette műsorunkat, Szász Lídia Sára, művésztanárnő RadnótiMiklós: Nem tudhatom... c. versét szavalta el. A Népkör utcán az 1.b-sektől rajzokat kaptunk, a Cegléd Kapuja Polgári Egyesület nyugdíjasai finom süteményekkel, fánkkal vártak minket. Ferenczi Norbert a Budai út képviselője is megtisztelt jelenlétével, megnyitotta kiállításunkat és beszélt arról, hogy az „Ültessünk fát!”felhívásunk folytatásaként az Egyesülettel karöltve az iskola melletti játszóteret közösen gondozzuk, ill. további fák ültetését tervezzük További élményekkel gazdagodtunk a ceglédberceli Napsugár Óvodában,amikor az épület megtekintése során szinte egy mesevilágba csöppentünk, szerettünk volna újra kicsik lenni. A tápiószelei iskolába érve, mintha egy időutazáson vettünk volna részt a mi 100 éves iskolánkból a XXI század egyik legmodernebb iskolájába. Március 1-én a Tescoba, 3-án pedig a Városi Könyvtár Olvasókörébe várjuk az érdeklődőket.

Köszönjük, hogy Földi László, polgármester és Hegedűs Ágota, alpolgármester, mint jó ügyet támogatva mellénk állt és jelenlétével emelte kiállításunk színvonalát.

És mindez nem jöhetett volna létre a minket kísérő és szállító szülők nélkül, amit ezúton is köszönünk.

                                                                                                Máté Bálintné


"A Budai úti iskolából jöttünk, 7. osztályosok vagyunk, iskolánk Ceglédtől 6 km-re található, az utolsó tanyasi iskolák egyike, tavaly ünnepeltük a 100. születésnapját.
Kiállításunkkal a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és ezek következményeire hívjuk fel az emberek figyelmét. Célunk, hogy a rajzokon megjelenő mondanivaló minél több emberhez eljusson.
 
Ha csak ennyit teszünk, hogy beszélünk róla, már tettünk valamit a Kék Bolygónk megóvása érdekében. Hat tablón keresztül mutatjuk be ,hogy milyen következményekkel jár a légkörünk , a vizeink és talaj szennyezése.
Milyen hatással lesz a  jelenleg még sokszínű és gazdag növény és állatvilágunkra
az Egyenlítőtől a Sarkvidékekig. Bepillantást nyerhettek Föld problémáiba, melyet
egy-két meghökkentő adattal támasztunk alá. Fel szeretnénk hívni a figyelmet,
mi az amit elveszíthetünk.
 
Mivel a problémák legfőbb okozója  maga az ember, ezért embereknek és nekünk  gyerekeknek kell összefogniuk, hogy megmentsük a Földet, a fákat,  a kihalófélben lévő állatokat és nem utolsó sorban arra biztatunk mindenkit, hogy ültessenek fát! "

 

A fotók a Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskolában készültek

 

 


 

Lovaskocsi, lecsós malac, tanévnyitó

Centenárium a tanyasi iskolában

 

A ceglédi Budai úti iskola, vagy a mostani hivatalos nevén a Táncsics Mihály Általános Iskola Budai úti Tagintézménye fennállásának 100 esztendős évfordulója alkalmából valóságos mini falusi búcsút szerveztek az augusztus 31-ei tanévnyitó napján az országban is ritka, ma már városszéli, tanyasi iskolában. A rendezvényen megjelent Hegedűs Ágota alpolgármester és dr. Ferenczi Norbert a körzet önkormányzati képviselője.

Nagy volt még kora reggel is a serénykedés, a rendcsinálás, a dekorálás a rengeteg szponzor segítségével felújítás alatt álló oktatási intézményben, ahol az ünnepség alkalmából megnyitották a múlt század eleji hajópadlós tantermet avítt padokkal, tintatartókkal, réges-régi tankönyvekkel és szemléltető eszközökkel. A tornateremben gazdag bemutatót rendeztek a kisdobos- és úttörőélet relikviáiból, és a folyosók falain díszlő s évtizedekre visszamenő fotográfiák előtt mindig sokan álltak keresve önmagukat, vagy barátaikat. Az udvaron a gyerkőcök és a tanárok munkáiból készült tárgyak vásárán lehetett kapni a hajdan volt idők ízeit is idéző vattacukrot, kürtöskalácsot és tüdővel felfújt lufikat is kínáltak. Az egyik asztalnál egy barátságos hölgy limonádét és finom, frissen szedett barackot, meg szilvát kínált ingyér az arra járóknak. A srácok kipróbálhatták ügyességüket a kézműves foglalkozáson és a focipályán egyaránt. Nagy siker volt a lovas-kocsikázás.

Délben az éhes népek a főzőverseny bográcsaiból kaptak, csak úgy barátságból, finom étkeket. Az egyik csapat még a katlant is elhozta otthonról. Már kora délelőtt messzire szállt a kondérokból a csirke-, a marha- és a birkapörkölt, a babgulyás, a tanyasi lecsó, a tökös lecsó, a székelykáposzta és a babgulyás illata. Kilestem, hogy a parasztlecsóba kétféle szalonna alapra csípős kolbász, hagyma, paprika, paradicsom, borsó és sárgarépa került. A zsűri értékelése alapján a legjobbnak járó, méretes serleget az Ecseri család nyerte lecsós malac bográcsosával.

- Egy iskola százéves születésnapját ünnepelni akkor öröm igazán, ha az az iskola él. Létezik és működik. Ha annak falai közül évente értelmes fiatalok kerülnek ki. Ha az ott végzett ifjúság az alapítók szellemében sajátítja el az emberi méltósághoz illő magatartási normákat és a tudás oly magas szintjét, amellyel továbbviheti a jövőt.

Most egy olyan iskolát köszöntünk a századik születésnapján, ami működik és él.

Az iskola immár 100 éve áll helyt a történelem viharaiban a nagy világégések, a rendszerváltások, az anyagi lehetőségek korlátozottsága és a folyamatosan változó oktatáspolitika útvesztői között. Ez az iskola is megélt jó és rossz éveket, de a tiszteletreméltó 100 év büszkesége kell, hogy eltöltse az utódokat és mindazokat, akik ebben az iskolában dolgoztak, vagy tanultak – mondta többek között köszöntőjében Rimóczi Gábor igazgató

A délelőtt folyamán érdekes előadások kötötték le a közönséget. Réthi Mária, egykori igazgató visszaemlékezett az intézmény korábbi életére. Reznák Erzsébet a Kossuth Múzeum igazgatója a diákkori Budai úti élményeinek felelevenítése mellett a Horthy-korszak iskolarendszeréről beszélt. Dr. Szabó Alfréd témája a tanyasi iskolák, iskolarendszerek, módszerek volt. Nagy sikert aratott a barna köpenyes, pálcás, szigorú tanár úr vidám tanítási órája. A vendégek deresebb hajú korosztályát kellemes nosztalgiával töltötte el a kisdobos- és úttörő foglalkozások felidézése. Az ünnepélyes tanévnyitót és igényes műsort a centenáriumi emléktábla avatása követte, majd kihirdették a Cegléd és környéke általános iskolásai részére kiírt rajzverseny eredményét. A születésnapi óriás csoki tortából minden diáknak jutott egy falatka.

A késődélutánba nyúló remek program a tanítók, tanárok és öregdiákok találkozójával zárult.

 

Írta: Kőhalmi Dezső

 

Az eseményekről készült képek a "Diákélet, fényképek "menüpont alatt tekinthetőek meg.

 

Máthé Bálintné

343280
MaMa20
TegnapTegnap138
Ezen a hétenEzen a héten20
Ebben a hónapbanEbben a hónapban2899
ÖsszesenÖsszesen343280

Fenntarthatosag

/images/FTH_jelveny.png

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.